Starta företag 2016

Så startar du företag 2016

Många drar sig för att starta företag. De tror att det är omständigt och avancerat – och absolut, det är en process att starta företag men inte så svårt som många tror. Det är inte själva registreringen som är det svåra för att starta ett företag 2016, utan det är planeringen – att ta fram en affärsidé och en affärsmodell som faktiskt är hållbar och går att genomföra. Har du det så kommer det inte bli några som helst problem att starta företaget. Sedan kommer utmaningen att leva upp till företaget och affärsidéns potential, men det är en annan sak. Det tar vi i en annan artikel.

Nedan följer några punkter som kan hjälpa dig när du ska starta ditt företag 2016, från idéstadiet till registreringen hos skatte- och bolagsverket.

1. Affärsidé

En riktigt bra affärsidé 2016 är något som kan slå och lyckas på kort tid. Idag är sociala medier och internet en stor del av företags frammarsch. När du filar på din affärsidé bör du också fundera på hur du kan utnyttja digitala kanaler för att ge verksamheten rejäl skjuts på vägen. För det kommer vara tufft i början och du bör ta till alla medel du kommer på.

För att komma fram till en idé så är det bara brainstoming som gäller. Fundera, skissa, kasta bort, upprepa. Inga idéer är dumma i det här stadiet, en idé kan leda till en annan. Leta efter inspiration, både i Sverige och utomlands. Men kopiera aldrig, det kommer du aldrig få en fördel av. Hitta något unikt. Att haka på en trend som pågår i samhället just under 2016 är heller ingen dum idé. Våga inspireras av branscher som inte har med din egen idé att göra, det finns ofta bra saker att hämta där. Kanske har du ett problem i vardagen som du kan lösa med hjälp av tekniken bakom ett bokföringsprogram, ja det finns massor med exempel.

2. Målgrupp

När du vet vad din affärsidé och vad din tjänst eller produkt innebär så är det dags att fundera på vilka som du ska erbjuda den till. Har du hakat på en trend 2016 så kanske målgruppen är självklar. Gör en omfattande målgruppsanalys med undersökningar och intervjuer för att ta reda på vilken målgrupp som är optimal för ditt företag. En bra målgruppsanalys kommer du ha stor nytta av i kommande arbete, inte minst när du ska marknadsföra ditt företag.

3. Affärsplan

Affärsplanen kommer vara viktig när du ska ansöka om finansiering till ditt företag. Det finns många sätt att skriva en affärsplan men här hittar du en bra guide. Följ de stegen och slarva inte, så kommer du ha en affärsplan som duger gott och väl under 2016 och förhoppningsvis lång tid framöver.

4. Lyssna på råd

Vid det här laget har du troligen fått höra åsikter om din idé. Både från målgruppen, kollegor, vänner, familj, proffs, eventuella konkurrenter och många andra. Ta dig tid att lyssna på alla råd. Det betyder inte att du ska ta åt dig av alla. Många kommer ifrågasätta dig och din idé och tycka att du ska hålla dig till ditt trygga jobb. Men det kommer också komma råd med substans i. Konkreta råd som du kan ta åt dig. Lägg dessa på minnen och justera din idé utifrån de som du anser bäst.

5. Utveckla din produkt eller tjänst

Nu börjar det roliga, att utveckla din produkt eller tjänst. Här kan vi inte råda dig utan förhoppningsvis har de tidigare stegen lett dig fram till vad du nu ska göra. Det är bara att rocka och köra gasen i mattan. KOM IHÅG! Ingen kan ditt företag, din produkt eller din tjänst bättre än dig själv – utnyttja det och gör det till något riktigt grymt.

6. Välj företagsform

Vilken företagsform ska ett företag ha 2016? Aktiebolag? Enskild firma? Handelsbolag? Ja det finns givetvis ingen mall eller form som fungerar för alla företag. Läs på om de olika företagsformerna och välj noga ut det som passar din affärsidé och dina förutsättningar bäst.

7. Registrera ditt företag

När du nu har planerat upp hela din verksamhet och kommit fram till vad du ska göra och hur du ska göra det så gäller det att registrera företaget. Det är här många ger upp eftersom de helt enkelt inte orkar med processen. Men det finns många bra guider hur du går tillväga för att göra detta. Följ dem så kommer det inte bli några som helst bekymmer.